TÉMÁK, Kategóriák

Mikor alkalmazzák a művesekezelést?

598
HOZZÁSZÓLÁS:

Akkor kerülhet sor a művesekezelésre, amikor a vese megromlott működése következtében már nem tudja kiválasztani a méreganyagokat.vesedaganat-veseciszta-veseelegtelenseg-17

1.) Heveny veseelégtelenség

Heveny veseelégtelenségben a veseműködés hirtelen szűnik meg különböző okok következtében. Ha a vizeletelválasztás megszűnik, úgy néhány nap után, orvosi segítség nélkül a beteg meghal.

Abban az esetben azonban, ha a vese előreláthatólag meggyógyul, de a gyógyulási folyamat legalább 2—4 hetet vesz igénybe, úgy ezt az életveszélyes időszakot művesekezeléssel kell és lehet áthidalni. A beteg állapotától és a vérvizsgálat eredményeitől függően döntik el azt, hogy mikor végzik el a kezelést, illetve, hogy mikor ismétlik meg.

A heveny veseelégtelenség kezelése nem csupán művesekezelésből áll, hanem összetett terápiából, amelynek csupán egyik tényezője a művesekezelés.

2.) Idült veseelégtelenség

Idült vesebetegségben, mégpedig annak előrehaladt, súlyos stádiumában, ha diétás és egyéb kezeléssel már nem érnek célt, szóba jön a művesekezelés.

Mikor indokolt a krónikus művesekezelés? Akkor, ha a rendelkezésre álló kezelési eljárásokkal, valamint a megfelelően összeállított étrenddel a beteg panaszai nem szüntethetők meg, azaz az egyén betegnek érzi magát (gyengeség, hányinger, hányás), munkaképtelen.

A művesekezelést tehát csak akkor szabad megkezdeni, ha a rendelkezésre álló összes kezelési eljárás csődöt mondott.

3.) Veseátültetés előtt és után

Veseátültetés előtt és szükség esetén azután is, alkalmazzák a művesekezelést. A veseátültetésre alkalmas betegeket a művesével kezeltek közül választják ki. A beteget ugyanis életben kell tartani addig az ideig, amikor megfelelő vese áll rendelkezésre az átültetéshez.

Ezeket a betegeket hetenként kétszer szokták kezelni, így a betegek, a körülményekhez képest, a legmegfelelőbb állapotban várják az átültetés időpontját.

Az átültetés után szövődményként a vizeletmennyiség nagymértékben csökkenhet, illetve a vizeletválasztás meg is szűnhet. Ez rendszerint átmeneti állapot, amelynek átvészelése után a vese újból kifogástalanul működhet. Ezt az életveszélyes időszakot művesekezelésekkel hidalják át.

További kezelések

Kiegészítésképpen meg kell említeni még egy ,,tisztító” kezelést, és ez a peritoneális dialízis. Míg a művesekezeléssel közvetlenül a vért tisztítják eléggé bonyolult eljárás segítségével, addig a peritoneális kezelésnél a hasüreget mossák át mosófolyadékkal (ennek összetétele a művesekezelésnél használttal nagyjából egyezik) és a celofán helyett a hashártyát,,használják” fel dializáló felületnek.

A kezelés abból áll, hogy csövön át 2 liter mosófolyadékot juttatnak a hasüregbe, majd 40 perc múlva a folyadékot eltávolítják. Ez idő alatt a folyadékba maradéknitrogén-tartalmú anyagok jutnak a hashártyán keresztül a szervezetből.

A kezelés időtartama kb. 24 óra. Ez az eljárás lényegesen kisebb beavatkozás a művesekezelésnél, olcsóbb is, és kis létszámú személyzetet igényel. Hátránya azonban az, hogy a vér sokkal kisebb mértékben tisztul meg a káros anyagoktól, mint művese segítségével.

598
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]